Most Koji se Svake Godine Gradi i Ruši

Most Koji se Svake Godine Gradi i Ruši

28 Views
Published
Reka Mekong se nalazi u istočnoj Kambodži, a iznad nje se u većem delu godine prostire most od bambusa, koji i nije tako stabilan.

Ipak, most se ne nalazi na ovom mestu tokom cele godine, već samo u letnjim mesecima.

Zahvaljujući suši tokom letnjih meseci i čim se nivo reke smanji lokalci počinju gradnju mosta. Čim počnu kiše, lokalci se ponovo aktiviraju i ruše most, tačnije rastavljaju ga. Skupalju jednu po jednu trsku i uredno ih slažu, jer će im one svakako biti potrebne za nešto drugo. To čine prvenstveno zato što reka počinje da buja i postaje divlja, a bambus nije dovoljno jak da to izdrži. Kada ponovo dođe suša, most se ponovo gradi i tako ukrug.

Trske se oslanjaju na reku, a zatim se postavlja jedan poseban sloj koji se proteže od jedne do druge obale. Pešaci nemaju problem da pređu preko mosta, a to mogu činiti i lakša vozila i manji automobili.

Turisti obožavaju da pretrčavaju preko mosta, iako to nije besplatno. Lokalci koji ga koriste svakodnevno plaćaju i „putarine“, doduše jeftinije od turista.

Ipak, bambusov most nalazi se ovde decenijama, ali ovo mu je možda poslednja godina na ovom mestu zato što se dva kilometra niže gradi most od 800 metara koji može izdržati težinu vozila i do 30 tona, za razliku od tradicionalnog „rasklopljivog“ bambusa.
Category
PARANORMAL VIDEOS FROM OTHER COUNTRIES
Sign in or sign up to post comments.
Be the first to comment