Zašto su Izgladneloj Deci u Africi Naduveni Stomaci?

Zašto su Izgladneloj Deci u Africi Naduveni Stomaci?

14 Views
Published
Veliki stomak se obično povezuje sa obiljem hrane, odnosno viškom telesnih masti, da budemo precizniji. Međutim, veliki stomaci kod dece koja ne žive u razvijenim zemljama u tom slučaju nemaju logično objašnjenje. Čini se da je neuhranjenost rezultat natečenog abdomena. Ili postoji neki drugi razlog?

OBJAVLJENO: 09. 09. 2019.
PODELI Facebook Twitter
Zašto izgladnela deca u Africi imaju nadute stomake? Foto: Profimedia
Nema sumnje da su deca u siromašnim zemljama neuhranjena. To se može videti i po njihovim tanušnim rukama i nogama. Međutim, njihova neuhranjenost nije poput teškog slučaja anoreksije. Neuhranjenost, praćena neobično otečenim stomakom, uzrokovana je nedostatkom izuzetno važnog hranljivog sastojka - proteina. Ova vrsta neuhranjenosti poznata je kao proteinsko-energetska neuhranjenost.


Siromaštvo u detinjstvu može da ima dugotrajan uticaj na mozakSiromaštvo u detinjstvu može da ima dugotrajan uticaj na mozak : Odrastanje u manje imućnoj porodici može negativno da utiče na mozak, pokazalo je istraživanje o uticaju socioekonomskog statusa na razvoj osobe.
PROČITAJTE ČLANAK
Manjak proteina kod neuhranjene dece može da izazove dva glavna stanja - ludost i kvašiorkor, bolest koja nastaje usled teškog deficita belančevina u hrani i koja je odgovorna za nadute stomake. U pitanju je ozbiljna proteinsko-energetska neuhranjenost koju karakteriše edem - nezdravo nagomilavanje tečnosti u telesnim šupljinama - i jetra puna masnoće. Kvašiorkor je bolest koja se najčešće dijagnostikuje kod dece koja žive u društvima koja karakterišu siromaštvo i glad.

Foto: Wikimedia Commons

Termin je skovala jamajska pedijatrica, Sisli Vilijams, jedna od prvih diplomiranih studentkinja Oksford Univerziteta i poznati pionir u istraživanju zdravlja majki i dece. Reč je izvedena iz jezika Gane i otprilike se prevodi kao “bolest koju dete dobija kada se rodi drugo dete”.
Category
PARANORMAL VIDEOS FROM OTHER COUNTRIES
Sign in or sign up to post comments.
Be the first to comment