Ozloglašeni Zatvori za Koje Možda Niste Čuli

Ozloglašeni Zatvori za Koje Možda Niste Čuli

58 Views
Published
Mnogi zatvori imaju dugu i brutalnu istoriju, ali ovo su najgori među njima, a iza njihovih zidina odigravaju nezamisliva zverstva.

"Đavolje ostrvo", Francuska Gvajana (1852-1953)

U periodu od 19. i 20. veka Francuska Gvajana je bila izolovano mesto naseljeno različitim kolonijama zatvorenika. Beg je bio gotovo nemoguć, osim čamcem, i od desetina hiljada zatvorenika koji su tamo provodili zatvorske dane tek nekoliko stotina njih je preželo i dočekalo dan da priča o užasima koje su tamo prošli.

Kapija koja vodi pravo u pakao: za vreme vladavine surovog nećaka Napoleona Bonaparte ovde su mučili kriminalce i političke pobunjenike i prisiljavali ih na rad u uslovima nedostojnim čoveka. Samo u prvoj godini postojanja kaznene kolonije umrla je gotovo polovina kažnjenika

Mali komad kopna nedaleko od današnje Kana postao je tako Đavolje ostrvo koje je uskoro postao simbol za brutalnost i pravi "pakao na zemlji". Tropske bolesti desetkovale su zatvorenike. Pobune i međusobna ubistva dokrajčili su one koji su nekim čudom preživjeli zaraze. Upravo zatvorenici ovog mesta su mu i dali nadimak "giljotina na suvom" zbog velike stope smrtnosti od gladi, bolesti i užasnih uslova života.

Najveći broj zatvorenika bio je zadužen za sječu tropskog drveća i izgradnji puteva. Ako ne bi ispunili dnevnu kvotu, ne bi dobili hranu. Oni koji bi umrli bacani su u more. Od nekoliko zloglasnih zatvora starog sveta, ovaj spada u najgore. Lečnici su odbijali da ulaze unutra i pomognu zatvorenicima, što samo potvrđuje koliko su neljudski uslovi vladali u zatvoru. Stražari su bili među najbrutalnijima, pa postoji i legenda o tzv. "Crnom psu", koji je predstavljao strah i trepet i bio najveća noćna mora namučenih zarobljenika.)

Ukoliko nešto zgrešite u zatvor ne idete samo vi, već čitava vaša porodica. Ovaj zatvor je bio uređen kao radna kolonija, a svako je dobijao 170 grama kukuruza dva puta dnevno.

Zatvorenici su stalno fizički zlostavljani ukoliko nisu izvršavali sve zadatke, a čak trećina njih je imala neku deformaciju od svakodnevnog premlaćivanja. Procenjuje se da je oko 2000 njih umrlo od neuhranjenosti, a broj pogubljenih je i dalje nepoznat.

Osim premlaćivnja, postojale su i druge metode mučenja. Zatvorenici su morali da stoje na vrhovima prstiju u velikom rezervoaru punom vode ili su jednostavno bacani u samice pune buva i prljavštine, gde danima, nekad i mesecima ne bi videli svetlost dana.

Najokrutnije od svega je bilo testiranje hemijskog oružja na zatvorenicima, kao i nekih neisprobanih lekova i medicisnkih tretmana.

Tulianum , zatvor iz doba Rimskog carstva

Ovaj zatvor nalazi se 12 metara ispod površine zemlje, a tama i smrad ga čine odvratnim i zastrašujućim.

Ovaj zatvor je bio namenjen svim kriminalcima, uključujući i vladare koji su zatvarani, a u njega su smeštani i ratni zarobljenici. Danas je ovaj prostor pretvoren u muzej. Istoričari tvrde da su na ovom mestu zatvorenici zverski mučeni i ubijani dok su ostali morali to da gledaju.

Tul Sleng, Kambodža (1975-1979)

Oko 20.000 ljudi je prošlo kroz ovaj ozloglašeni zatvor, a njihov život tamo značio je samo jedno – mučenje od jutra do sutra. Zatvorenici su samo jednom dnevno imali obrok, koji je uključivao kašiku kaše ili supe od nekog lišća koje se nije ni koristilo za ishranu.
Sign in or sign up to post comments.
Be the first to comment