Pas sa Dve Glave Vladimira Demikova i Prva Transplantacija Lica
@ghosthunters.gr

Pas sa Dve Glave Vladimira Demikova i Prva Transplantacija Lica

19 Views
Published
Godine 1954. doktor Vladimir Petrovič Demikov prošetao je hirurški spojenog dvoglavog psa pred okupljenim novinarima, na sveopšte zgražavanje i neskrivenu fascinaciju. Priča o ovom eksperimentu obišla je svet u rekordnom vremenu. Medicinski krugovi bili su rastrzani između oštre osude, ali i prećutnog poštovanja.

U svojoj laboratoriji u blizini Moskve, Demikov je uspešno nakalemio glavu i prednje noge šteneta Šavke na telo velikog psa Brodjage. Oba psa, ili bolje reći, sada jedinstven pas preživeo je operaciju. Obe glave mogle su nezavisno jedna od druge da vide, mirišu, pokreću se. Novinari pišu da su sa grčem na licu posmatrali kako glava šteneta pije iz posude, dok mu mleko kapa iz nespojenog jednjaka na glavu psa ispod. Nesrećna životinja je uginula posle četiri dana.

Jedan pas se prepolovi...; http://motherboard.vice.com
Jedan pas se prepolovi…

Drugi je ''domaćin''...; http://motherboard.vice.com
Drugi je ”domaćin”…

... i-- voila.
… i– voila.

Demikov je ovaj eksperiment ponovio još 20 puta.

Nijedna njegova kreacija nije živela dugo, usled odbacivanja stranog tkiva. Nemački ovčar Pirat je sa štenetom koje mu izbija iz vrata i povremeno gricka uši preživeo rekordnih mesec dana, pre nego što je oboleo od infekcije. Demikov je bio prinuđen da amputira glavu šteneta i Pirat se vratio u normalu… onoliko koliko je to moguće, pošto je upravo izgubio jednu glavu.

Osnovni dijagram; http://motherboard.vice.com
Osnovni dijagram

Procedura je sledeća: dva psa se povezuju preko krvnih sudova, tako da imaju zajedničku cirkulaciju krvi. Štaviše, srce i pluća malog psa su namerno uništena kako bi morao da koristi krv i pluća velikog psa za disanje, poput parazita.

Zanimljiva činjenica je da Demikov čak nije ni prvi u izvođenju jednog ovakvog eksperimenta. Ta „čast“ pripada njegovom sovjetskom kolegi, doktoru A.G.Konevskom, čiji rezultati nisu bili ni izbliza toliko uspešni kao Demikovljevi.

Ali koja je uopšte poenta ovog, blago rečeno, kontroverznog eksperimenta?

Demikov je objasnio da je na ovaj način ispitivao mogućnost da se bolesna osoba spase povezivanjem sa krvnim sudovima drugog, zdravog lica. Krajnji cilj bio je unapređivanje hirurške tehnike za izvođenje transplantacije ljudskog srca i pluća – zahvata koji je u to vreme izgledao nemoguće.
Category
PARANORMAL VIDEOS FROM OTHER COUNTRIES
Sign in or sign up to post comments.
Be the first to comment