Najbizarniji Običaji u svetu: Seča Prstiju i Čišćenje Leševa

Najbizarniji Običaji u svetu: Seča Prstiju i Čišćenje Leševa

5 Views
Published
U različitim uglovima sveta, naročito onim manje razvijenim, do danas su se održali raznovrsni - mada po pravilu bizarni ili krvavi - običaji i rituali.

U žalosti seku prste

U Papua Novoj Gvineji, u plemenu Dani, ženama se nakon smrti člana porodice odsecaju gornji delovi prstiju pre odlaska na sahranu. Kako bi pokazale svoju žalost, one takođe utrljavaju pepeo i glinu na lice.

Pre amputacije, čvrsto se zaveže konac oko gornje polovine prsta i drži 30 minuta kako bi utrnuo, zahvaljujući čemu se ublažava bol. Odsecanje uglavnom vrši neki član porodice, a nakon toga rana se spaljuje kako bi se zaustavilo krvarenje.

U nekim delovima Paua Nove Gvineje prste ženama odsecaju isključivo majka, otac, brat ili sestra, a možda i najbizarniji metod jeste onaj koji podrazumeva da majka odgrize mali prst svoje bebe.

Ovakva praksa je sve ređa, i na ovaj način danas uglavnom starije žene pokazuju žalost.

Mrtav čovek hoda

Svake godine, tokom ceremonije Čišćenja leševa, narod Toraha iz južnog Sulavesija u Indoneziji vadi mumificirana tela svojih pokojnika, daje im se hrana, oblače se u novu odeću i sa njima se prošetaju kroz selo, a potom ih vraćaju u grobove.


Na deseti dan Muharama, prvog meseca islamskog kalendara, Šija muslimani praktikuju ritual samopovređivanja i na taj način oplakuju smrt Muhamedovog unuka. Neki seku glavu da bi pokazali svoju tugu jer nisu bili tu da prihvate smrtonosni udarac umesto njega.


Jedan od najkontroverznijih kineskih običaja, podvezivanje stopala, nastao je pre skoro 1.000 godina. Ovo nije plemenski običaj, ali je svakako dovoljno bizaran da se nađe na ovom spisku.

Žene su zbog polomljenih kostiju i zavoja hodale otežano, a muškarce je uzbuđivalo baš to što se otežano ljuljaju.I to što su podvezana stopala bila skrivena od muških pogleda samo je po sebi bilo privlačno, mada su ta ista stopala imala nepodnošljiv miris i razne gljivične infekcije na delovima koji nisu bili pristupačni za pranje.

Inače, ovaj prilično jeziv običaj podvezivanja uglavnom je podrazumevao da se lomi luk stopala. Proces je trajao gotovo dve godine kako bi se dobio željeni efekat stopala velikog svega osam centimetara.

“Kad se rodi dečak, svi se raduju, a kad se rodi devojčica…”

U nekim ruralnijim delovima Indije i dalje je uobičajeno ubijanje novorođenih devojčica i ono se neretko shvata kao abortus. Devojčice se smtraju čak opasnošću po celo pleme jer ukoliko je ono siromašno, moraće da hrani i nju, a i njenu buduću decu.

Takođe, u Indiji nije retkost da se devojčice ubijaju zato što porodica nije uspela da se nagodi za dobar miraz sa porodicom potencijalnog muža.
Sign in or sign up to post comments.
Be the first to comment