Prvi Srpski Vampiri - Priča Koju Verovatno Niste Znali

Prvi Srpski Vampiri - Priča Koju Verovatno Niste Znali

7 Views
Published
Izvesni Petar Blagojević povampirio se pre Save Savanovića i tako ušao u anale kao prvi vampir u Srbiji. O njemu, za razliku od Savanovića, postoje ozbiljniji dokazi od literarnih – austrijska štampa prenela je 1725. godine izveštaj u kome se sasvim ozbiljno govori o postojanju vampira u Srbiji.

„Ej, Savo Savanoviću, devedeset godina vampiruješ, i ne osta bez večere kao večeras!" Tom rečenicom, iz pripovetke „Posle devedeset godina", okončao je u gluvo doba noći karijeru najpoznatiji srpski vampir.

Pošto se odao imenom, meštani Zarožja su pronašli Savanovićev grob i smirili ga – glogovim kocem.

Literarna i docnija TV slava (Leptirica, RTS, 1973) učinili su, ipak, da Sava Savanović postane poznat kao „prvi srpski vampir" – od Glišićeve novele pa sve do onomad kada se, urušila vodenica u kojoj je nekada „ordinirao".

Mediji, i domaći i strani, pohrlili su u Zarožje pošto su meštani vešto proturili vest da Sava Savanović traži novo stanište.

Ono, Milovan Glišić je Savanovića sveo samo na leptira koji plaši decu, ali turističke ambicije dovitljivih seljana Zarožja učinile su svoje.

Stvar sa vampirima u Srbiji, međutim, nekada nije baš bila za šalu.

Selo Kisiljevo kod Požarevca, kao i većina srpskih sela, vremenom je prilično opustelo, mnogo je zatvorenih kuća koje deluju avetinjski: nigde ni prozora ni vrata, krovovi propali, počupane čak i električne instalacije, zabeležio je Glas javnosti.

Broj stanovnika se u poslednjih desetak godina takođe se drastično smanjio, a oni koji su ostali, sećaju se priča svojih predaka o prvom srpskom vampiru Petru Blagojeviću, koji je harao ovim mestom početkom 18. veka, ali mu je medijsku slavu preoteo Sava Savanović iz Zarožja.
Sign in or sign up to post comments.
Be the first to comment